Często zdarza się, że nie słuchamy sygnałów płynących z naszego organizmu. Cierpiąc na zmęczenie, bóle brzucha czy stawów, a nawet otyłość, żyjemy tak nic z tym nie robiąc lub szukamy przyczyny w gabinetach lekarskich, „szprycując się” kolejnymi dawkami leków. Rozwiązanie jest zdecydowanie prostsze. Wystarczy kilka zmian w diecie, a dolegliwości ustąpią same.
Testy na nietolerancje pokarmowe z krwi
Wykonanie testów z krwi (z opuszka palca) nie wymaga szczególnego przygotowania. Odpowiedź na co jesteśmy uczuleni jest gotowa od 1 dnia do 2 tygodni (w zależności od wybranego testu). Po tym czasie wszystko stanie się jasne, a wykluczenie toksycznych dla danego organizmu pokarmów, poprawi stan twojego zdrowia i życia.
Nietolerancje pokarmowe – objawy
Nie powinno się lekceważyć niebezpieczeństwa, jakim jest nietolerancja pokarmowa; jeśli nawet nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia dla życia, może znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia. Przypadki występowania nietolerancji pokarmowej zdarzają się niezwykle często. Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok. 45% populacji. Wiele osób często zdradza więcej niż jeden symptom chorobowy. Objawy bywają słabe, a ich powód, czyli żywność, nie zawsze jest właściwie rozpoznany. Chorzy często skarżą się na nieustanny „zamęt w głowie”, zmęczenie, niepewność i opuchnięcie.
Zasadniczo nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją twojego organizmu na pewne pokarmy, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, jak np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to:
- zespołem nadwrażliwych jelit,
- migrenami,
- problemami skórnymi,
- nieprawidłowościami ze strony układu oddechowego.
Nie jest łatwo uświadomić sobie, że twoje pożywienie jest katalizatorem dla występowania pewnych objawów, skoro symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin albo nawet kilka dni później. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast.
Z wypowiedzi wielu pacjentów, po postawieniu diagnozy i pozbyciu się wielu objawów związanych z problemami trawiennymi, wynika, że zdali sobie sprawę, iż przez całe życie doświadczali drobnych symptomów, świadczących o nietolerancji pokarmowej
Jakie rodzaje testów możesz wykonać w gabinecie dietetyka?
FoodDetective™ wykrywa pokarmy tworzące przeciwciała pokarmowo-specyficzne IgG, które mogą być zaangażowane w różne objawy nietolerancji pokarmowej jak np.:
- zespół jelita drażliwego,
- egzema,
- zapalenie stawów
i inne.
Tacka do przeprowadzania badania ma pola pokryte wyciągiem z białek występujących w poszczególnych pokarmach. Niewielka próbka krwi jest pobrana z opuszka palca, a następnie jest rozcieńczona i wylana na tackę reakcyjną. W kolejnych etapach dietetyk, używając rozpoznawczych i wywołujących odczynników, wykrywa obecność przeciwciał pokarmowych poprzez pojawienie się zabarwienia, jednego lub kilku niebieskich punktów na tacy. Porównując z załączonym planem umieszczenia próbek żywności sprawdza, jakie pokarmy są źle tolerowane.
Które produkty sprawdzimy testem Food Detective?
- jajo (całe)
- mleko krowie
- drożdże
- Zboża: pszenica, pszenica durum, gluten, żyto, owies, ryż, kukurydza.
- Orzechy i ziarna: migdały, orzech brazylijski, nerkowce, orzeszki ziemne, orzech włoski.
- Mięsa: kurczak, wołowina wieprzowina, jagnięcina.
- Ryby: ryby białe (łupacz, dorsz, płastuga), ryby słodkowodne (łosoś, pstrąg), tuńczyk, skorupiaki (krewetka, krab, homar, małże).
- Warzywa: brokuły, kapusta, marchew, por, ziemniaki, seler, ogórek, papryka (czerwona, zielona, żółta), rośliny strączkowe (groch, soczewica, harikot), soja.
- Owoce: jabłka, truskawka, grejpfrut, pomarańcza i cytryna, czarna porzeczka, pomidor, melon mix (kantalupa, arbuz), oliwki.
- Inne: czosnek, imbir, kakao, grzyby, herbata
Technologia miromacierzy. Food Print.
To kolejny test, dzięki któremu jesteśmy w stanie określić ok. 200 alergenów. Na jego wynik należy poczekać ok. 2 tygodni.
Niektóre przypadki nietolerancji pokarmowej są spowodowane niedoborem enzymów lub nadwrażliwością chemiczną, podczas gdy w innych przypadkach może być odpowiedzią systemu immunologicznego wobec pokarmowo-swoistych przeciwciał zwanych przeciwciałami IgG.
Przeciwciała IgG rozpoznają, a następnie wiążą się ze specyficznymi białkami żywności tworząc kompleksy immunologiczne, które mogą gromadzić się w stawach i innych narządach, gdzie wywołują stany zapalne i wiele innych objawów związanych z nietolerancją pokarmową.
Często pacjenci zgłaszają wielorakie objawy, jak bóle brzucha połączone z bólem głowy lub wysypkę na skórze.
Częste objawy to:
- niepokój (ostry i chroniczny)
- zespół deficytu uwagi (ADHD)
- zaparcia
- biegunki
- bezsenność
- migrena
- zatrzymanie wody
- reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)
- fibromyalgia
- astma
- wzdęcia
- zespół przewlekłego zmęczenia (ME)
- nieżyt żołądka
- choroba crohna
- świąd skóry
- nadwaga/niedowaga
- zespół jelita drażliwego (IBS)
Objawy tego typu nietolerancji pokarmowej często są opóźnione o wiele godzin, a nawet dni po spożyciu i z tego powodu trudno jest zidentyfikować problematyczną żywność.Wykrycie pokarmowo-swoistych przeciwciał IgG i przy użyciu metod immunologicznych może być pomocne w leczeniu tych pacjentów poprzez zaprojektowanie diety eliminacyjnej opartej o wynik testów IgG.
Które produkty sprawdzimy testem Food Print?
Produkty Mleczne | BIAŁKO MLEKO KROWIE ŻÓŁTKO MLEKO KOZIE MLEKO OWCZE |
Ryby i Owoce Morza | DORSZ KRAB HOMAR KREWETKI* OSTRYGI ŁOSOŚ TUŃCZYK PSTRĄG MAŁŻE (Mytilus edulis) SOLA PRZEGRZEBKI PLAMIAK/ŁUPACZ FLĄDRA/PŁASTUGA ŚLEDŹ MAKRELA MIECZNIK TURBOT |
Owoce | JABŁKO CYTRYNA POMARAŃCZA GRUSZKA TRUSKAWKA WIŚNIA/CZEREŚNIA WINOGRONA* LIMONKA ANANAS POMIDOR BANAN KIWI MELON OLIWKI BRZOSKWINIA ŚLIWKA NEKTARYNKA JEŻYNY GREJPFRUT MALINA CZARNA PORZECZKA ŻURAWINA AVOCADO MORELA |
Ziarna | KUKURYDZA OWIES RYŻ ŻYTO PSZENICA JĘCZMIEŃ PSZENICA DURUM/TWARDA GLIADYNA/GLUTEN GRYKA ZWYCZAJNA OTRĘBY PSZENNE PROSO/KASZA JAGLANA |
Zioła i przyprawy | CZOSNEK GORCZYCA ZIARNA PIEPRZU* PAPRYCZKA CHILLI NAĆ PIETRUSZKI BAZYLIA IMBIR CYNAMON GOŹDZIKI KOLENDRA KMINEK KOPEREK CHMIEL MIĘTA GAŁKA MUSZKATOŁOWA SZAŁWIA TYMIANEK WANILIA |
Mięso | KURCZAK WIEPRZOWINA INDYK WOŁOWINA JAGNIĘCINA KACZKA CIELĘCINA SARNINA |
Orzechy | MIGDAŁY ORZECHY LASKOWE ORZESZKI ZIEMNE PISTACJE ORZECHY WŁOSKIE KOKOS ORZECHY BRAZYLIJSKIE ORZECHY NERKOWCA |
Warzywa | FASOLA BIAŁA FASOLA CZERWONA BROKUŁY KAPUSTA BIAŁA KALAFIOR ZIELONY GROSZEK ZIEMNIAKI SOJA MARCHEW FASOLKA BAKŁAŻAN OGÓREK SOCZEWICA SAŁATA CEBULA PAPRYKA* CYKORIA SZPINAK SZPARAGI BRUKSELKA SELER BURAKI POR |
Inne | DROŻDŻE PIEKARSKIE DROŻDŻE PIWOWARSKIE GRZYBY ZIARNO KAKAOWCA KAWA NASIONA SŁONECZNIKA SEZAM HERBATA CZARNA HERBATA ZIELONA CHLEB ŚWIĘTOJAŃSKI RZEPAK |
Food Test to trzeci rodzaj testu na 110 odczynników. Sprawdź, co bada!
Wybierz test, którego potrzebujesz. Koszt wykonania testu zależy od ilości odczynników. Kiedy otrzymamy wyniki, wyślemy do Ciebie zalecenia żywieniowe. Umówić się na wizytę możesz w Beauty Clinic Ce-Ce pod numerem: 880 320 590.